Η Άνοιξη είναι η εποχή που διαδέχεται έναν κρύο και σκληρό Χειμώνα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει συνεχώς, τη φύση να αναγεννάται και ως εκ τούτου τη ψυχική μας διάθεση να αλλάζει, να βελτιώνεται προς το καλύτερο. Τα λουλούδια και τα ανοιξιάτικα φυτά είναι και πολυάριθμα και ποικίλα, ξεκινώντας από τα απλά εποχιακά, τις πετούνιες και τους κατηφέδες, μέχρι τα οπωροφόρα, τα κωνοφόρα και τα εσπεριδοειδή. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν και δύο είδη που εμφανίζονται πρώιμα, αλλά διατηρούν την ανθοφορία και την ομορφιά τους για όλο το διάστημα του καλοκαιριού και ίσως εως τις αρχές του φθινοπώρου. Πρόκειται για την νεραγκούλα και την γκαζάνια, δύο φυτά με παρόμοια ανάπτυξη, διαφορετικά σε φύλλωμα, αλλά ίδια σε πλούσια και διαρκή ανθοφορία.
Η νεραγκούλα, φυτό πολυετές με πυκνό καταπράσινο φύλλωμα και όμορφα, πολύχρωμα και ολοστρόγγυλα λουλούδια, παρουσιάζει εκπληκτική αντοχή στο κρύο, για αυτό τον λόγο μπορεί και να φυτευτεί και το φθινόπωρο, χωρίσ ιδιαίτερο πρόβλημα. Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού όμως, επειδή οι ανάγκες για νερό αυξάνονται και η ηλιοφάνεια είναι καταλυτική για την ανάπτυξη των φυτών και των λουλουδιών, η νεραγκούλα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα κάποια από τα φύλλα της να κιτρινίζουν, από το υπερβολικό πότισμα ίσως, και το φυτό να δίνει την νετύπωση οτι κινδυνεύει να μαραθεί. Συνεπώς η μεταγλάστρωση της νεραγκούλας είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται με ελαφρόπετρα ή φλούδα πεύκου και κανονικό σε σύνθεση χώμα, για άριστη αποστράγγιση. Επίσης απαραίτητη είναι και η λίπανση του φυτού για εξασφάλιση της ανθοφορίας του, σε τακτά μηνιαία διαστήματα για ολόκληρη την Άνοιξη και τους πρώτους μήνες του φθινοπωρου. Απίθανη είνα η χρωματική παλέτα που καλύπτει και μόνο για αυτούς τους συνδυασμούς αξίζει να την προτιμήσετε στο μπαλκόνι και τον κήπο σας.
Η γκαζάνια, φυτό εξίσου πολυετές με το προηγούμενο, αλλά σκληρότερο σε αντοχή και με σκουρότερο χρώμα φυλλώματος, είναι πολύ γνωστό και δημοφιλές ανάμεσα στα ανοιξιάτικα λουλούδια. Από τους -5 εως τους 35 βαθμούς πάνω από το μηδέν και για 6 ολόκληρους μήνες, η γκαζάνια αναπτύσσεται γρήγορα, εύκολα και ανθίζει πλουσιοπάροχα προσφέροντας μεγάλοανθή πορτοκαλοκόκκινα και βυσσινί λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Η μακρά περίοδος ανθοφορίας της επιτείνεται και με την κοπή των λουλουδιών που μαραίνονται, για να αποκτήσει το φυτό περισσότερη δύναμη, αλλά και με τη χρήση λιπάσματος που εφαρμόζεται μηνιαία και σε συγκεκριμένες δόσεις μέχρι και το φθινόπωρο, με μια διακοπή το καλοκαίρι, λόγω υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. Ιδανική για σημεία με χαμηλή ποώδη βλάστηση, έχει το πλεονεκτημα οτι ακόμα και αν εξαφανιστεί τελείως με το κρύο, ξαναεμφανίζεται πιο ζωηρή την Άνοιξη με ακόμα πιο έντονο φύλλωμα και λουλούδι. Το μοναδικό της μειονέκτημα βρίσκεται στο γεγονός οτι τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες που όλοι απολαμβάνουν λίγη δροσιά στο κήπο ή τη βεράντα τους, τα άνθη της γκαζάνιας πσραμένουν κλειστά, στερόντας την ομορφιά τους από τον οποιοδήποτε μέχρι το επόμενο πρωί.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε και τα δύο αυτά λουλούδια σε δύο μεγέθη για κάθε είδους κατασκευή σε κήπο ή στο μπαλκόνι σας.
Ήρθε η ώρα να επιλέξετε την παραγωγή της χρονίας για το μπαξέ σας, χωρίζοντας τον σε τέσσερα μέρη με το πρώτο να αφορά τα πολυετή φυτά όπως οπωροφόρα δέντρα και θάμνοι, αρωματικά και βότανα. Στα υπόλοιπα τρία τέταρτα του μπαξέ τοποθετήστε κατα ομάδες
α. τα όσπρια και τις σαλάτες
β.τα λάχανα, μπρόκολα, λαχανάκια βρυξελλών
γ.τα σολανοειδή λαχανικά δηλαδή τα λαχανικά των οποίων η ρίζα προσφέρεται για κατανάλωση όπως τα καρότα, οι πατάτες, τα γογγύλια, τα παντζάρια κ.α.
Οπωσδήποτε κατα την οργάνωση του μπάξε πρέπει να μη ξεχνάτε να τοποθετείτε σε διαφορετικό σημείο κάθε χρόνο τις τρείς παραπάνω ομάδες για την αποφυγή μολύνσεων της νέας σοδείας απο μύκητες. Ξεκινήστε λοιπόν παραγγέλνοντας σπόρους λαχανικών, οσπρίων και σολανοειδών.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Καθαρίστε το μπαξέ σας απο τις παλίες ρίζες και συνεχίστε το σκάψιμο εφαρμόζοντας κοπριά ή λίπασμα όπου κρίνεται απαραίτητο, ασβέστη στον παλίο τομέα των λάχανων και ποτάσσα σε φυτά όπως φραουλίες και φραγκοστάφυλλα στο σταθερό τμήμα του κήπου.. Συνεχίστε με το κλάδεμα της μηλιάς και της αχλαδιάς ( εκτός σε περίπτωση παγετού) και των θαμνοειδών καρποφόρων φυτών. Σπείρετε τα πρώιμα λάχανα, κουνουπίδια και τις μελιτζάνες σε θερμαινόμενο χώρο με άπλετο φώς. Συνεχίστε με το φύτεμα των οπωροφώρων και των θάμνων όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Επιθεωρείστε μηλίες και αχλαδιές για σαράκι και θεραπεύστε όπου υπάρχει άρρωστος ιστός.
Έλεγχος για σαράκι (canker)
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Συνεχίστε με το φύτεμα δέντρων και θάμνων όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Εφαρμόστε ποτάσσα σε μηλίες, αχλαδιές και δαμασκηνιές και ένα λίπασμα γενικής χρήσης στο μπαξέ των λαχανικών για τις πρώιμες καλλιέργειες. Κόψτε τα νεκρά κλαδία των βατόμουρων και των υπολοίπων καρποφόρων θάμνων στο ύψος του πρώτου ζωντανού μπουμπουκιού. Σπείρετε κουκιά, σπανάκι και λάχανο στο μπαξέ στο τέλος του μήνα. Φυτέψτε αγγινάρες και κρεμμυδάκια. Τοποθετήστε ριζωμένες πατάτες σε δίσκους με το ρόζ μέρος προς τα πάνω και τοποθετήστε σε προστατευμένο απο παγετό, φωτεινό σημείο. Κλαδέψτε τους πρώιμους βλαστούς απο τα λάχανα και κουνουπίδια που σπείρατε τον Ιανουάριο. Σπείρετε καρότα και πρώιμα μαρούλια σε τελάρα ή κάτω απο προστασία. Σπείρετε φθινοπωρινά και χειμερινά σέλινα σε κουτιά με ελαφρύ χώμα. Σπείρετε ντομάτες και φασολάκια σε προστατευμένο και φωτεινό μέρος στο τέλος του μήνα.
Προετοιμασία πατάτας
ΜΑΡΤΙΟΣ
Τελειώστε με το φύτεμα και το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων και θάμνων. Εφαρμόστε θειϊκή αμμωνία στο ανοιξιάτικο λάχανο και στα χειμερινά μαρούλια και σπανάκια. Ψεκάστε τα οπωροφόρα δέντρα και τους θάμνους με λίπασμα ενάντια σε έντομα και αρρώστιες. Συνεχίστε με διαδοχικές σπορές απο κουκιά και σπανάκι. Σπείρετε λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα, σέλινο, μαρούλι, πράσα, κρεμμύδια, μπιζέλια, ραπανάκια, παντζάρια και μαϊντανό. Φυτέψτε κρεμμύδάκια γαι συγκομιδή τον Άυγουστο. Φυτέψτε κουνουπίδια, κουκιά και μπιζέλια για συγκομιδή το φθινόπωρο. Kάντε αυλάκια ανάμεσα στις καλλιέργειες. Σπείρετε πιπεριες, αγγουράκια και κολοκύθες σε προστατευμένο φωτεινό μέρος.
Κλάδεμα οπωροφώρων δέντρων
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Ψεκάστε τα οπωροφόρα δέντρα και τους θάμνους με εντομοκτόνο. Κλαδέψτε το ένα τρίτο του νέου βλαστού της δαμασκηνιάς απο τα κύρια κλαδιά. Ολοκληρώστε το φύτεμα φραουλιών μέχρι τα μέσα του μήνα και σμέουρων κλαδεύοντας τα νεαρά κλαδιά. Σπείρετε έξω παντζάρια, λάχανο για συγκομιδή το καλοκαίρι, μπρόκολο για συγκομιδή το χειμώνα, κρεμμύδια, σέσκουλα, μπάμιες, αρακά και κολοκυθιές. Σπείρετε φασόλια στο τέλος του μήνα. Συνεχίστε με διαδοχικές σπορές μαρουλιού, μπιζελιών, ραπανάκια, σπανάκι, καρότων και κουνουπιδιού έξω. Αραιώστε το σπανάκι και τοποθετήστε στηρίγματα στις πρώιμες μπιζελίες. Ολοκληρώστε το φύτεμα των καρπών της πατάτας. Σπείρετε γλυκό καλαμπόκι σε τελάρα. Σπείρετε ντομάτες στην αρχή του μήνα και αγγουράκια, κολοκύθια και πεπόνια στο τέλος του μήνα.
Φύτεμα φραουλιών
ΜΑΪΟΣ
Αραιώστε τη σοδειά των παντζαριών, των μαρουλιών και των κρεμμυδιών. Σκάψτε το χώμα σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα φασόλια και τα μπιζέλια. Καλύψτε τα νεαρά βλαστάρια τις πατάτας με χώμα η πλαστικό πανί αν υπάρχει πιθανότητα βραδινού ψύχους. Καθαρίστε απο ζιζάνια. Αφαιρέστε τα άνθη απο τις φράουλες. Φροντίστε για το καλό πότισμα των φυτών, θάμνων και δέντρων κατα την έναρξη και διάρκεια της καρποφορίας. Ελέγχετε τακτικά για αφίδες. Συνεχίστε με διαδοχική σπορά μαρουλιών, σπανακίου, καρότων, παντζαριών, ραπανακίων, μπιζελιών και κρεμμυδιών. Στα μέσα Μαϊου σπείρετε το γλυκό καλαμπόκι και ραδίκια. Στο τέλος του μήνα σπείρετε χειμερινό λάχανο, κολοκυθάκια, λαχανάκια Βρυξελλών και αγγουράκια.
Έλεγχος για ύπαρξη αφίδων
ΙΟΥΝΙΟΣ
Αραιώστε τα κλαδιά απο τις μηλιές και τις αχλαδίες σε περίπτωση που οι καρποί είναι πολλοί και τα κλαδιά λυγίζουν επικίνδυνα. Συνεχίστε αφαιρώντας πλαϊνούς βλαστούς απο κερασιές και αραιώστε τους καρπούς στις δαμασκηνιές στις αρχές και στο τέλος του μήνα. Λιπάνεται τις ριζικές καλλιέργειες και τα κρεμμύδια με ταχείας δράσεως αζωτούχο λίπασμα. Συνεχίστε με ψεκασμό των οπωροφώρων δέντρων και θάμνων και των λαχανικών ενάντια σε έντομα και αρρώστιες. Δέστε με καλάμια τα νεαρά βλαστάρια των βατόμουρων και σμέουρων.
Συνεχίζετε με την διαδοχική σπορά λάχανων, παντζαριών, φασολιών και κουνουπιδιών. Τσαπίζετε τακτικά ανάμεσα στις σοδείες. Κλαδέψτε τα σπαράγγια των δύο και τριών εβδομάδων και αφήστε τις κορυφές να αναπτυχθούν. Φυτέψτε στο μπαξέ τα λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα, σέλινο, πράσα, γλυκό καλαμπόκι, κολοκυθάκια, ντομάτες και μπρόκολο. Φυτέψτε πεπόνια σε τελάρα. Κλαδέψτε τις κορυφές απο τα φασολάκια γίγαντες που είναι πλέον σε πλήρη άνθιση.
Κλάδεμα κορυφών απο ανθισμένα φασολάκια
ΙΟΥΛΙΟΣ
Συνεχίστε με την αποξήρανση δαμασκήνων, βερύκοκων και ροδάκινων. Μετά την καρποφορία , κόψτε τα παλιά κλαδία απο τα βατόμουρα και χρησιμοποιήστε στηρίγματα στα νεότερα κλαδιά. Σπείρετε σέσκουλα, φασόλια, λάχανο, μαϊντανό. Φυτέψτε κουνουπίδι, πράσα, μπρόκολο, χειμωνιάτικο λάχανο και λαχανίδα. Βάλτε πασσάλους στις ντοματιές και κλαδέψτε τα πλαϊνά κλαδία. Αραιώστε τα παντζάρια, μαρούλια και τα καρότα. Λιπάνετε το σέλινο με θειϊκή αμμωνία ή νιτρική σόδα. Κλαδέψτε τις κορυφές απο τα φασολάκια όταν φτάσουν στο ίδιο ύψος με τα στηρίγματα. Ψεκάστε τις πατάτες με μηκυτοκτόνα κάθε τρείς εβδομάδες.
Στηρίγματα για φασολάκια
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ψεκάστε τις κερασιές με μηκυτοκτόνο χαλκού για καλύτερο έλεγχο των καρκινωμάτων. Κλαδέψτε τα κλαδία που παρήγαγαν καρπούς απο τα βερύκοκα και τα νεκταρίνια μετά τη συγκομιδή των φρούτων. Ολοκληρώστε με το κλάδεμα των δαμασκηνίων και των κορόμηλων. Ξεκινήστε τη συγκομιδή των πρώιμων μήλων, βατόμουρων, μούρων και φραγκοστάφυλων. Αρχίστε να μαζεύεται τα αχλάδια όσο είναι ακόμα υποώριμα. Σπείρετε ανοιξίατικα κουνουπίδια, λάχανα, αντίδια, φθινοπωρινά και χειμερινά μαρούλια, κρεμμύδια, ασκαλόνια και χειμερινό σπανάκι. Ξεκινήστε τη συγκομιδή των καρπών του καλαμποκιού αφου δοκιμάσετε το επίπεδο της ωρίμανσης, των φασολακίων, των παντζαριών, του καλοκαιρινού λάχανου, των μαρουλιών, των καρότων, των ντοματιών, τα κολοκυθάκια, του αρακά, του σπανακιού και του σέσκουλου.
Γλυκό καλαμπόκι
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Παραγγείλτε νέα καρποφόρα δέντρα και θάμνους. Ολοκληρώστε το καλοκαιρινό κλάδεμα των μηλιών και των αχλαδιών. Κλαδέψτε τα κορόμηλα και τα δαμάσκηνα μετά τη συγκομιδή και πρίν τα μέσα του μήνα. Κλαδέψτε τα βερύκοκα, τα νεκταρίνια και τα κεράσια αφαιρώντας τη πλάγια ανάπτυξη εώς το ύψος των τεσσάρων φύλλων. Κλαδέψτε τις κορυφές των νεαρών κλαδιών των φραγκοστάφυλων. Κλαδέψτε τα παλιά κλαδιά των μούρων και βατόμουρων με το πέρας της καρποφορίας και χησιμοποιήστε στηρίγματα για τα νεαρά κλαδία. Αφαιρέστε και απομακρύνετε τις άρρωστες πατάτες. Συνεχίστε με τη στήριξη και δέσιμο των κεντρικών κλαδιών της ντομάτας. Τοποθετήστε τις πράσινες ντομάτες σε ένα ντουλάπι για ωρίμανση. Ψεκάστε το σέλινο με μηκυτοκτόνο. Σπείρετε χειμωνιάτικα μαρούλια και σπανάκια. Τσαπίστε ανάμεσα στις σοδείες.
Τσάπισμα
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Αποθηκεύστε φρούτα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά μην αναμίξετε μήλα με αχλάδια. Συνεχίστε με το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων και θάμνων με την πτώση των φύλλων. Φυτέψτε τα νεαρά δέντρα και τους θάμνους που παραγγείλατε των Σεπτέμβριο και συνεχίστε με το κλάδεμα τους. Επιθεωρήστε τις μηλίες για καρκινώματα και θεραπεύστε κόβωντας των άρρωστο ιστό έως ότου μείνει μία καθαρή πληγή. Καλύψτε με μυκητοκτόνο την πληγή. Μαζέψτε τα κρεμμύδια και δέστε τους καρπούς για αποξήρανση. Σκαλίστε ανάμεσα στις σοδείες και καθαρίστε τις περιοχές απο τις χρησιμοποιημένες καλλιέργειες. Κλαδέψτε τα σπαράγγια στο επίπεδο του εδάφους.
Κλάδεμα σπαραγγιών
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Συνεχίστε με το φύτεμα οπωροφώρων δέντρων. Κλαδέψτε τις ήδη υπάρχουσες μηλιές και αχλαδιές αμέσως μετά τη φυλλόπτωση. Ολοκληρώστε το κλάδεμα των βατόμουρων και μούρων. Απομακρύνετε τα σπασμένα κλαδιά απο τα πυρηνόκαρπα δέντρα και προστατέψτε τις πληγές με ειδική μπογιά. Ξεχορταριάστε τις φράουλες. Ανανεώστε το χώμα με κοπριά και φρέσκο χώμα στους τομείς που έχουν αφαιρεθεί όλες οι σοδείες. Μαζέψτε τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λάχανα, το κουνουπίδι και τα σέσκουλα. Αφαιρέστε και αποθηκεύστε τα φυτεμένα τον Ιούνιο παντζάρια. Σπείρετε κουκιά. Αφαιρέστε και καταστρέψτε τα χαλασμένα και κίτρινα φύλλα απο τα λαχανάκια Βρυξελλών, των υπολοίπων πράσινων καλλιεργειών και των αγγινάρων. Απομακρύνετε τις παλιές ρίζες απο τα φασολάκια.
Λαχανάκια Βρυξελλών
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Συνεχίστε με το φύτεμα των νεαρών δέντρων και το κλάδεμα των ήδη υπάρχουσων μηλιών, αχλαδιών, δαμασκηνιών και καρποφόρων θάμνων καταστρέφοντας τα κλαδεμένα μέρη. Συνεχίστε με τη συγκομιδή των τελευταίων μήλων. Συνεχίστε τον έλεγχο για καρκινώματα. Ψεκάστε στα κοιμισμένα καρποφόρα δέντρα και θάμνους για αφίδες και άλλα έντομα.
Τελειώστε τη συγκομιδή του λάχανου, του πράσου, του σέλινου, των φυτεμένων τον Ιούνιο καρότων. Προστατέψτε τα σέλινα και τις αγγινάρες με στεγνά φύλλα ή άχυρα. Τσαπίστε όπου υπάρχει κενό έδαφος και προετοιμάστε το έδαφος με κοπριά για τα φασολάκια, τα μπιζέλια και τις πράσινες σαλάτες. Ελέχγετε τακτικά τα αποθηκευμένα λαχανικά για ενδείξεις φθοράς.
Αφίδες
Στην Ελλάδα, ο καθένας από εμάς μπορεί, λόγω κλίματος και εδάφους, να διατηρεί όλο το χρόνο, ακόμα και στο μπαλκόνι του ένα μικρό λαχανόκηπο, εξυπηρετώντας είτε τις ατομικές του, είτε τις οικογενειακές του ανάγκες σε φρούτα και λαχανικά. Κάθε μήνας έχει και την δική του ποικιλία και με λίγη προσπάθεια και τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι εφικτή η διατηρησή τους για μακρό χρονικό διάστημα. Ξεκινώντας από το όχι και τόσο γνωστό φινόκιο, την χαρακτηριστική αδυναμία των Ιταλών, πρόκειται για μια εύγευστη και θρεπτική ρίζα, που δίνει σε φαγητά και σαλάτες μια ξεχωριστή νότα. Η μαραθόριζα, όπως είναι και αλλιώς γνωστό, μυρίζει σαν ούζο, είναι πανέυκολο στην καλλιέργεια, δεν παγώνει και δεν έχει αυξημένες ανάγκες υγρασίας και ποτίσματος. Καταναλώνεται άμεσα και δεν ενδείκνυται να καταψυχθεί, καθώς αλλοιώνεται σημαντικά και η γεύση και η συνθεσή του.
Η αγκινάρα, πολυετές φυτό με καταγωγή απο την Αφρική, αναπτύσσεται σε μορφή μικρού θάμνου με ύψος όχι μεγαλύτερο του 1,5μ και καλλιεργείται με σχετική ευκολία. Απαιτεί έδαφος με καλή αποστράγγιση και πότισμα τακτικό και προσεχτικό κατά το καλοκαίρι. Τον χειμώνα χρειάζεται προστασία με κάλυμμα φυσικό από φύλλα άλλων δέντρων και φυτών ή φλούδα πεύκου. Η καταναλωσή της πραγματοποιείται μέσω των λουλουδιών της που εμφανίζουν σκληρή και αγκαθωτή όψη που αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη στο καθάρισμα. Είτε ωμή, είτε βρασμένη, τρώγεται συχνά, συνοδεύοντας τσικουδιά και ούζο με μεγάλη επιτυχία και έχει δυνατότητα να καταψυχθεί για 2-3 μήνες σε ειδικά ψυγεία, χωρίς να χάσει τη γεύση και τις ιδιότητες της.
Το παντζάρι, γνωστό και ως κοκκινογούλι, είναι μονοετές ή διετές φυτό που αναπτύσεεται σε 1,5μ ύψος σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη με συχνό και αποτελεσματικό πότισμα. Καταναλώνεται η ρίζα και τα φύλλα του σε σαλάτες, μετά από καλό καθάρισμα και πλύσιμο. Δεν είναι δύσκολο στην καλλιέργεια και αποθηκεύεται για διάστημα μέχρι και ενός μήνα, οπότε και παραμένει άθικτο.
Τέλος, το σπαράγγι, πολύ γνωστό σε όλους μας, ιδιαίτερα διάσημο όμως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, εμφανίζεται από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, χωρίς να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα τόσο ευρέως στην μαγειρική. Σε μερικά μέρη θεωρείται και αυτοφυές, ενώ πολύ διαδεδομένο είναι στην Β.Ευρώπη. Κατά την καλλιέργεια του απαραίτητο κρίνεται να απομακρυνθούν υπολλείματα άλλων προηγούμενων ριζών και φυτών, ώστε να μην επηρεαστεί έστω και στο ελάχιστο η ανάπτυξη του. Τακτικό πότισμα και ικανοποιητική άρδευση θεωρούνται αναγκαία για την γρήγορη και ασφαλής συγκομιδή των λαχανικών.
Μια επιπλέον φροντίδα και βοήθεια για την καλλιέργεια όλων αυτών των λαχανικών είναι η λιπανσή τους αρκετά συχνά και ειδικά την Άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι με σκευάσματα ποικίλων συνθέσεων και χρήσεων, υδατοδιαλύτά και στερεά, που πρόσθέτουν δύναμη στο φυτό και σφριληλότητα στον καρπό του.
Η καλλιέργεια των δέντρων που παράγουν ξηρούς καρπούς σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τους γειτονές της, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, και ακόμα πιο ελλειματική είναι η υποδομή για την διάθεση των προϊόντων αυτών στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρώπης. Αν και οι εξαγωγικές προοπτικές του φουντουκιού και των άλλων ξηρών καρπών αποδεικνύονται απεριόριστες και οι καλλιεργητικές συνθήκες, συγκεκριμένα στην Β.Μακεδονία πολύ γόνιμες για ανάλογες προσπάθειες, εντούτοις το όλο εγχείρημα δεν έχει γερές βάσεις. Η φουντουκιά, ένα δέντρο με παράδοση στην χώρα μας απο την αρχαιότητα, δεν παρουσιάζει δυσκολίες κατά την καλλιέργεια της, εφόσον δεν έχει ιδιαίτερες εδαφολογικές απαιτήσεις και φανερώνει πολύ μεγάλες αντοχές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες που μπορεί να ξεπερνούν τους -24 βαθμούς χειμώνα και τους +37 το καλοκαίρι. Ιδανικό για κάλυψη αναγκών βλάστησης και κήπου σε περιοχές με υψόμετρο που κυμαίνεται απο τα 600 εως και 1000 μέτρα περίπου, καθώς η ορεινή δροσιά είναι προς οφελός της.Το επιθυμητό ύψος του δέντρου καλύπτει συνήθως τα 10-15 μέτρα στις κατηγορίες της ήμερης και της άγριας φουντουκιάς. Υπάρχει όμως και η γιγάντια που το ύψος της κάποιες φορές ξεπερνά τα 35 μέτρα. Αυτές οι τελευταίες δεν ενδείκνυνται για καλλιέργεια, παρά μόνο για ομορφιά, όπως ιδιαίτερα καλόγουστο και αξιοποιήσιμο είναι και το ξύλο της φουντουκιάς, διότι δεν αναπτύσσεται πάντα ορθόκλαδα, αλλά δημιουργεί ελικοειδείς στρόβιλους, διακοσμώντας υπέροχα επιδαπέδια βάζα και κεραμικά δοχεία. Η επεξεργασία του είναι αρκετά εύκολη και δεν είναι λίγες οι φορές που βαμμένο σε διάφορα χρώματα στολίζει ακόμα και γαμήλιες εκδηλώσει, οι λεγόμενοι κορύλοι..
Σε καθαρά παραγωγικό επίπεδο, για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες, το κάθε στρέμμα που καλύπτετια με δέντρα φουντουκιάς έχει τη δυνατότητα να παράγει μέχρι και 350-400 κιλά καρπό το χρόνο, αποτέλεσμα καθόλου ευκαταφρόνητο, αν λάβει κανείς υπόψιν του το ετήσιο εισόδημα μιας τέτοιας ενέργειας. Επίσης, ο καρπός του δέντρου, το φουντούκι δηλαδή, χρησιμοποιείται εκτεταμμένα σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, και μάλιστα στην χώρα μας εισάγεται σε σημαντικές ποσότητες από το εξωτερικό.
Στα φυτωριά μας μπορείτε να βρείτε όλο τον χρόνο φουντουκιές σε όλα τα μεγέθη και τις ποσότητες, κατόπιν πάντα συνεννοήσεως και παραγγελίας.
Η αγάπη και η ευαισθησία των ανθρώπων για τα φυτά και η ανάπτυξη της οικολογικής τους συνείδησης δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνους που έχουν πολύ προσεγμένους και εντυπωσιακούς κήπους ή τεράστια κατάφυτα μπαλκόνια. Εκφράζεται και από αυτούς που επιθυμούν να κοσμήσουν το εσωτερικό των σπιτιών τους με φυτά και λουλούδια που να εξυπηρετούν κυρίως τις πρακτικές, αλλα και τις αισθητικές τους ανάγκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιλογές που πραγματοποιούνται προέρχονται από είδη τροπικά, όπως η ορχιδέα, πολύ ανθεκτική και όμορφη ταυτόχρονα, η καλαγχόη, τα διάφορα πράσινα φυτά, όπως οι δράκαινες και οι φίκοι κ.α. πολλά. Ένα σχετικά καινούργιο τέτοιο φυτό είναι και ο στρεπτόκαρπος, εισαγόμενο είδος με καταγωγή από την Αφρική και την Μαδαγασκάρη, ελληνικό όμως όνομα που προέρχεται από τις λέξεις στρέφω και καρπός. Η ανθοφορία του είναι πολύχρωμη, καλύπτοντας όλο το φάσμα των χρωμάτων από το ροζ και το λιλά μεχρι το σκούρο μωβ ακόμα και το κόκκινο, και απολαυστικά μακρόχρονη, αρκεί να συντρέχουν οι απαραίτητες προυποθέσεις για αυτό. Η βασικότερη από αυτές αφορά το έδαφος κσι την υγρασία που αυτό κατακρατά εάν ποτίζεται συχνά και δεν αποστραγγίζεται σωστα. Ο κυριότερος εχθρός του στρεπτόκαρπου αποδείχθηκε το πολύ συχνό φαινόμενο του "νερού που απόμεινε στο πιατάκι", επειδή στο συγκεκριμένο φυτό προκαλεί άμεση και καταστροφική σηψηριζία, καταστρέφοντας ακόμα και πλήρως ανεπτυγμένα ριζικά συστήματα. Αντίθετα η παρατεταμμένη ξηρασία δεν αποτελεί τόσο σημαντική απειλή, καθώς το φυτό αυτό την αντιμετωπίζει ευκολότερα και επανέρχεται γρηγορότερα στην αρχική φυσιολογική του κατάσταση. Αυτή η ιδιορρυθμία του στρεπτόκαρπου χρησιμοποιείται από πολλούς προς οφελός τους, ειδικά στο εξωτερικό από κηπουρούς και διακοσμητές σε σημεία γραφείων ή καταστημάτων με δύσκολη πρόσβαση σε υδάτινους πόρους, αλλά και από παραγωγούς που το προτιμούν για να περιορίσουν κόπο και έξοδα.
Δεύτερη αλλά το ίδιο σημαντική με την πρώτη προυπόθεση σχετίζεται με την έκθεση του φυτού στον ήλιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ημισκιερές αλλά αρκετά φωτεινές θέσεις με μια μέση θερμοκρασία από τους 18 εως 25 βαθμούς Κελσίου αποτελούν το απόλυτο περιβάλλον του στρεπτόκαρπου, εφόσον το έμμεσο φως συμβάλλει στην ασφαλέστερη και ταχύτερη ανάπτυξη του. Η απευθείας ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει εκτεταμμένα εγκάυματα στην επιφάνεια των φύλλων, ζημιά που προσβάλλει την αμυνά του και από την οποία δύσκολα θα αναρρώσει το φυτό. Αδυνατεί δηλαδή να ανταπεξέλθει σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης και υγρασίας, σε μέρη άρα παραθαλάσσια και ηλιόλουστα, αλλά και υπερβολικού κρύου από την αντίθετη πλευρά. Όταν οι θερμοκρασίες αποκτούν χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, με μια διαβάθμιση από το 2 εως το 10 και συνδυάζονται με συχνές βροχοπτώσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φυτό να μην αντέξει σε εξωτερικό χώρου και τότα είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί εντός του σπιτιού.
Τέλος, όσον αφορά την λίπανση του στρεπτόκαρπου, είναι πάντα προαιρετική, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια ενός ανθοφόρου, εξωτικού φυτού που δεν ζεί και αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά πολύ μακριά από αυτό. Με πλήρες και ανθοφόρο λίπασμα σε υγρή ή στερεή μορφή λοιπόν, μπορεί κανείς αποτελεσματικά να διατηρήσει τα λουλούδια στο φυτό του καθόλη τη διάρκεια της Άνοιξης ακόμα και του Χειμώνα, εφόσον οι συγκεκριμένες ποικιλίες του στρεπτόκαρπου το επιτρέπουν.
Στα φυτώρια μας μπορείτε να βρείτε στρεπτόκαρπους όλο το χρόνο, σε όλα τα χρώματα, τις ποικιλίες και τις τιμές ανάλογα με την περίπτωση, κατόπιν παραγγελίας και σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνα τις 15 μέρες.
Στην Β.Ευρώπη, όπου οι θερμοκρασίες, αν δεν είναι πολικές, τις περισσότερες φορές πλησιάζουν το μηδέν και ο ήλιος εμφανίζεται σπάνια και περιορισμένα δημιουργώντας δυσοίωνες συνθήκες για φυτά και δέντρα, υπάρχουν δύο θάμνοι που καταφέρνουν και επιβιώνουν τόσα χρόνια στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για την σκίμνια και την περνέτα, δύο φυτά που διακρίνονται για αργή αλλά σταθερή αναπτυξή τους, την ελάχιστη ανθοφορία τους και την απεριόριστη αντοχή τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στην χώρα μας πρωτοεμφανίστηκαν εντατικά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και από τότε έχουν αποκτήσει ολοένα αυξανόμενο κοινό και φίλους, λόγω των πολλών ειδικών χαρακτηριστικών τους. Ξεκινώντας με την σκίμνια, είναι σίγουρο πως προσελκύει το βλέμμα με το σφαιρικό της σχήμα και την επίσης σφαιρική διάταξη των ανθέων της που δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για ένα περίεργο φθινοπωρινό μπουκέτο στα χρώματα του σκούρου πράσινου και του μπορντό. Φυτεύεται σε συστάδες στον κήπο ή και μεμονωμένα σε παρτέρια ή και απλές γλάστρες σε θέσεις που έχουν προεπιλεγεί προκειμένου να παραμείνουν εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Δεν επηρεάζεται τόσο από την ξηρασία, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και προτιμά τις ημισκίερες θέσεις χωρίς ιδιαίτερο εδαφολογικό ενδιαφέρον. Η λιπανσή της, προαιρετική για τους ανοιξιάτικους μήνες, ειναι προτιμώτερο να πραγματοποιείται για περισσότερη ενδυνάμωση και θωράκιση του φυτού κατά τους χειμερινούς μήνες. Πολύ εντυπωσιακή είναι μια ποικιλία σκίμνιας που δεν έχει ανθοφορία αλλά λόγω των κατακόκκινων καρπών που εμφανίζει από τον Οκτώβριο εως τον Φεβρουάριο, δημιουργεί χριστουγεννιάτικο ευχάριστο κλίμα για περισσότερο από 3 μήνες στην μέση του χειμώνα.
Ανάλογου χαρακτήρα είναι και η περνέτα, εξαιρετικής αντοχής και ποιότητας, με αργή και σταθερή ανάπτυξη όλο το χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι. Τα χρωματά της ποικίλλουν από το λευκό μέχρι το ροζ και το κόκκινο ακόμα και το φυλλωμά της φαίνεται ευαίσθητο και λεπτό, έχει όμως μεγάλη ευλυγισία και προσαρμοστικότητα, δεν επηρεάζεται εύκολα από το περιβάλλον, παρά μόνο όταν περάσει παρατεταμμένη ξηρασία. Η γυαλάδα του επίσης εντυπωσιάζει σε βραχόκηπους και χαμηλές κατασκευές για κήπους, αλλά και μέρη χωρίς ιδιαίτερη πσόσβαση σε υδάτινους πόρους.
Στα φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ μπορείτε να προμηθευτείτε φυτά σκίμνιας και περνέτας όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι, σε όλα τα μεγέθη και τις τιμές.
Η ελληνική φύση με την πλούσια και πολυποίκιλη χλωρίδα της είναι ο ιδανικός τόπος, δηλαδή εκείνο το ανώτερο ποιοτικά περιβάλλον που απαιτείται για την καλλιέργεια πολλών καρποφόρων δέντρων με πολλαπλάσια σήμερα διατροφική αξία, εξαιτίας κύριως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της ιδιαίτερης σύστασης του υπεδάφους της. Ένα από αυτά τα καρποφόρα δέντρα είναι η καρυδιά, φυλλοβόλο δέντρο με υπερμεγεθή φύλλα και άνθη που εμφανίζονται την Άνοιξη και καρπούς που η συγκομιδή τους πραγματοποιείται στο τέλος του καλοκαιριού ή καλύτερα στις αρχές του φθινοπώρου. Αναζητά τη δροσιά ημιορεινών και ορεινών περιοχών, χωρίς ιδιαίτερη εδαφολογική πληρότητα, αλλά με πρόσβαση σε νερά και ποτάμια, ειδικά το καλοκαίρι, και γενικά τοποθεσίες, όπου οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους -15 το χειμώνα, διαφορετικά επηρεάζεται αρνητικά η διαδικασία καρποφορίας της. Σε πλήρη ανάπτυξη η καρυδιά αγγίζει μέχρι και τα 30-40 χρόνια ζωής και τα 35μ σε ύψος, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυτό έχει μετρηθεί για πάνω από 60μ. Εκτός από την πολύτιμη καρποφορία της, είναι περιζήτητη και για την μοναδική σε ποιότητα ξυλεία της που εφαρμόζεται σε πολλές κατασκευές και κοσμεί το εσωτερικό του σπιτιού μας από την κουζίνα μέχρι και το σαλόνι.
Η σημαντικότερη λεπτομέρεια όμως για την καρυδιά που είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς, κρύβεται στον μεγάλο αριθμό των ποικιλιών της, οι περισσότερες εισαγωγής με τα διαφορετικά τους χαρακτηριστικά η κάθεμια έχει και άλλη απήχηση τα τελευταία χρόνια στο αγοραστικό κοινό. Ξεκινώντας με την πιο σίγουρη όσον αφορά την καρποφορία, την ποικιλία CHANDLER, χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγική διαδικασία, και μάλιστα για εντατική καλλιέργεια, διότι βασικό της γνώρισμα είναι ο άριστης ποιότητας και γρήγορης συγκομιδής καρπός (90%). Καλιφορνέζικη ποικιλία με απλή καρποφορία από τον πρώτο χρόνο και πλήρη από τον δέκατο χρόνο και μετά, εμφανίζεται εκτεταμμένα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ούκρανία και η Κίνα, οι κυριότερες καρυδοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεύτερη σε προτεραιότητα είναι μια παλιά γαλλική ποικιλία η FRANQUETTI, που χρησιμοποιείται και σαν επικονιάστρια για τη δημιουργία άλλων, κυρίως υβριδικών τύπων, αλλά έχει χαμηλότερη παραγωγική αξία απο την CHANDLER. Ακόμα, πολύ γνωστή σε καλλιεργητές είναι και η άλλη καλιφορνέζικη ποικιλία η HARTLEY, που συναγωνίζεται την CHANDLER σε ποιότητα καρπού και ανάπτυξη. Τέλος, η πιο ελκυστική ποικιλία καρυδιάς είναι αυτή της Β. Αμερικής, η λεγόμενη μαύρη καρυδιά που ξεχωρίζει από τις άλλες για την καταπληκτικής ομορφιάς πανάκριβη ξυλεία της και την μακροβιότητά της. Τέτοια δέντρα ολοκληρώνουν το κύκλο της ζωής τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απο οτι οι συνηθισμένες ποικιλίες, όριο που ξεπερνά τα 250 χρόνια περίπου.
Στα φυτώρια μας όλες αυτές οι ποικιλίες καρυδιάς υπάρχουν σε ποσότητα και τιμές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την απλή γυμνόριζη μορφή τους για κήπους και παρτέρια με δυνατότητα φύτευσης εως τον Φεβρουάριο, μέχρι τις γλαστρωμένες εκδοχές τους για περαιτέρω φύτευση εως και τον Απρίλιο.
Ποιό είναι εκείνο το κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει μια ομάδα φυτών εκ των οποίων τα πιο γνωστά είναι η αζαλέα, η καμέλια, η ορτανσία και η γαρδένια, εκτός φυσικά από την συνεχή και εντυπωσιακή τους ανθοφορία? Ανήκουν και τα τέσσερα στην πολύ γνωστή κατηγορία των οξυφύλλων, φυτών δηλαδή που απαιτούν όξινο υπόστρωμα τουλάχιστον 50εκ κάτω από το ριζικό τους σύστημα για να αναπτυχθούν σωστά και να ανθίσουν. Με πάροδο του χρόνου επιβάλλεται ανανέωση του υποστρώματος και σε όγκο και σε ποιότητα, λόγω των φθορών που κάθε φορά προκύπτουν απο την καθημερινή του χρήση. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με λίπανση σε τακτά χρονικά διαστήματα με συνδυασμό σκευασμάτων που διευκολύνουν και την ανάπτυξη και την ανθοφορία ή με προσθήκη ειδικού χώματος που σε ανάμειξη με το παλιότερο αναβαθμίζει τα συστατικά του υπάρχοντος και παρέχει στο φυτό οτι του είναι απαραίτητο.
Ξεκινώντας με την αζαλέα, το πιο γνωστό οξύφυλλο, ξεχωρίζει για το πλούσιο καταπράσινο φυλλωμά του και τους άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς των λουλουδιών του. Είτε αειθαλείς, είτε φυλλοβόλες οι ποικιλίες της αζαλέας παρουσιάζουν τεράστια αντοχή και ανθεκτικότητα στο κρύο, μέχρι τους -5 βαθμούς Κελσίου, αλλά αντίθετα φανερώνουν την αδυναμία τους τις θερμότερες εποχές, ειδικά το καλοκαίρι. Οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες, οπότε είναι και προτιμώτερο να τοποθετούνται σε θέσεις ημισκιερές, χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο. Η αναπτυξή τους έχει την μορφή του πολυετούς θάμνου, άρα δεν ξεπερνά κάποια συγκεκριμένα μεγέθη της τάξεως των 1-1,5μ και εκείνο μόνο μετά από πολλά χρόνια. Η λιπανσή της είναι απαραίτητη διαδικασία και ακολουθείται με ζήλο από εκείνους που επιθυμούν όμορφα ανθισμένα και εύρωστα φυτά. Η αζαλέα μπορεί να διακοσμήσει επάξια έναν βραχόκηπο, μια γλάστρα του μπαλκονιού, ένα περβάζι στον εξωτερικό τοιχο του σπιτιού αλλά και σε μορφή συστάδας μια ολόκληρη γωνιά στον κήπου σας με χρώματα που καλύπτουν από το απλό λευκό μέχρι το παστέλ ροζ, λιλά, πορτοκαλί, κίτρινο, φουξ και τελικά το κόκκινο ή και συνδυασμούς αυτών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα ροδόδεντρα, θάμνοι που έχουν ακριβώς την ίδια συμεριφορά με τις αζαλέες, λίγο πιο σκούρο πράσινο φύλλωμα και παρόμοια χρωματική παλέτα στα άνθη τους. Καμία αζαλέα ή ροδόδεντρο δεν κλαδεύεται, ούτε αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς αλλά όλα διακρίνονται για μεγαλοπρεπή τους ανθοφορία πράγμα που τα τοποθετεί πρώτα στην προτίμηση του κόσμου.
Συνεχίζοντας με την καμέλια, επίσης πολύ γνωστή για τα όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια της, διακρίνεται και αυτή για το αξιοπρόσεχτα γυαλιστερό, βαθύ πράσινο σκούρο φυλλωμά της. Οι φωτεινές αλλά προστατευμένες από τον άμεσο ήλιο θέσεις είναι η προτιμησή της καμέλιας που αγαπά την δροσιά του περιβάλλοντος όλο το χρόνο ακόμα και το καλοκαίρι και ανθίζει νωρίς την Άνοιξη και το φθινόπωρο καμιά φορά. Η αντοχή της στις καιρικές συνθήκες είναι αξιόλογη, αφου φτάνει μέχρι τους -15 βαθμούς και καταλήγει ακόμα και σε διήμερη καλοκαιρινή ξηρασία. Συνήθως δεν επιδέχεται κλαδέματος και τα άνθη της, απλά ή διπλά, καλύπτουν απο τους έντονους κόκκινους χρωματισμούς μέχρι το λευκό, το πορτοκαλί, κάποιες διχρωμίες και το βαθύ βυσσυνί. Μεγάλη προσοχή απαιτείται κατά την μεταφυτευσή της σε άλλη γλάστρα ή σε κάποιο σημείο του κήπου διότι έχει τόσο ευαίσθητο ριζικό σύστημα που κατά την φύτευση δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει καθόλου και με την παραμικρή αστοχία κινδυνεύει να ξεραθεί ολόκληρος ο κορμός της. Για αυτόν τον λόγο το σωστότερο είναι να επιλεχθεί εξ αρχής η κατάλληλη τοποθεσία και η ανάλογη γλάστρα για το φυτό,προκειμένου να μην υπάρξη μετέπειτα μετακίνηση του, πραγμα που τόσο πολύ αποστρέφεται γενικά.
Τρίτο κατά σειρά φυτό η ορτανσία, η βασίλισσα της Άνοιξης, με τη θεαματική της ανθοφορία και το λαχανί φυλλωμά της, είναι ένας θάμνος για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ιδιαίτερα δημοφιλής και σχετικά εύκολος στην διαχείριση. Όπως έχει ξαναειπωθεί η ορτανσία έχει δεκάδες χρήσεις και εφαρμογές από την απλή κηπουρική μέχρι τις υψηλού επιπέδου διακοσμήσεις για όλων των ειδών τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν παγώνει ποτέ, αν και έτσι δείχνει εξωτερικά, αντίθετα ένας καλός χειμώνας με αρκετό κρύο, την δυναμώνει, την ενισχύει και υπόσχεται μια πολύ καλή ανθοφόρα Άνοιξη. Ιδανικό φυτό για κήπο και μπαλκόνι, χρειάζεται όμως την συνδρομή μας οσον αφορά το νερό, ειδικά το καλοκαίρι, οι αναγκαίες ποσότητες κυμαίνονται ανάλογα με την γλάστρα από τα 300ml μέχρι και το 1 λιτρο ημερησίως. Ακόμα η μεσολάβησή μας απαιτείται και κατά το φθινόπωρο, όπου είναι πάλι αναγκαίο να κλαδευτεί δραστικά και σε βάθος, πράγμα που βοηθά την επίτευξη σχήματος και όγκου στο φύλλωμα, αλλά και στα άνθη της που δημιουργούν πολλά μαζί εντυπωσιακά και πολύχρωμα μπουκέτα. Ο συνδυασμός τους σε χρώματα και μεγέθη αποτελεί ένα στολίδι για κάθε κήπο ή μπαλκόνι.
Τέλος, η γαρδένια, το αρωματικότερο όλων των οξύφυλλων και με μεγάλη παράδοση στην ελληνική κηπουρική όλα αυτά τα χρόνια, είναι ιδιαίτερη για την πολύπλευρη χρήση της και το πλούσιο και πυκνό φυλλωμά της. Τα δροσερά και ημισκιερά σημεία του μπαλκονιού και του κήπου σας με βασική αντιπαγετική προστασία για τον χειμώνα είναι μια ωραία τοποθεσία για μια μεσαίου μεγέθους γαρδένια. Μοναδική απαιίτησή της για γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάπτυξη αποτελεί η τακτική της λίπανση με τις επαρκείς ποσότητες σιδήρου που κυκλοφορεί στην αγορά με μορφή στερεή (καραμπογιά ) ή υδατοδιαλυτή ( υγρό λίπασμα συμπυκνωμένο ). Προτιμώτερο σκεύασμα αππό όλα είναι ο χηλικός σίδηρος που λόγω της χημικής του σύστασης απορροφάται ταχύτερα από τους άλλους και έχει σιγουρότερα αποτελέσματα. Το νερό δεν πρωταγωνιστεί στη ζωή της γαρδένιας αποφασιστικά αλλά είναι απαραίτητες κάποιες ποσότητες το καλοκαίρι, για να μην χάσουν τα φύλλα της το ζωντανό, λαμπερό τους χρώμα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση το φυτό δεν επηρεάζεται αισθητά και μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς με λίγο πιο συνεπές πότισμα.
Στα φυτώριά μας η οικογένεια των οξυφύλλων εκπροσωπείται όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη επιτυχία και υπάρχει δυνατότητα για μια ικανοποιητική ποικιλία σε μεγέθη και τιμές ανάλογα με την εκάστοτε χρήση, από απλή μπομπονιέρα για βάπτιση μέχρι την κατασκευή ένος ολόκληρου κήπου σε ιαπωνέζικο στύλ, γεμάτο με στοιχεία νερού, σε διαφορετικά επίπεδα, με μικρά πέτρινα δρομάκια πλαισιωμένα από πλήθος ορτανσίας, αζαλέας και ροδόδεντρου για ένα αξέχαστο και ονειρικό αποτέλεσμα.
Ένα από τα πιο κλασσικά και παραδοσιακά δέντρα που το συναντά κανείς από τις αυλές των παππούδων μέχρι τους πιο μοντέρνους και σύγχρονους κήπους, ακόμα και σήμερα, είναι η ροδιά. Φυλλοβόλο δέντρο που αναπτύσσεται σε περιορισμένη έκταση, εξαιρείται μια συγκεκριμένη ποικιλία που ξεπερνά τα 3μ σε ύψος, και χαρακτηρίζεται από την εκτεταμμένη αντοχή του σε αντίξοες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Αυτή η ικανότητα προσαρμογής του σε φτωχά και ξηρά εδάφη με χαμηλές θερμοκρασίες, αλλα η ταύτιση των καρπών του με την καλοτυχία και την επιτυχία είναι και ο κυριότερος λόγος για την τόσο συχνή του εμφάνιση σχεδόν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, είτε των πόλεων είτε της υπαίθρου. Προτιμά τις προσήλιες θέσεις και απαιτεί αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του που πραγματοποιείται το καλοκαίρι και της καρποφορίας του τους φθινοπωρινούς μήνες. Τα εντυπωσιακά του κόκκινα και πορτοκαλί άνθη στολίζουν οποιαδήποτε γωνία του κήπου ή του μπαλκονιού και προμηνύουν μια μεγάλη και αξιόλογη σοδειά. Είναι αυτογόνιμο δέντρο σε όλες του τις ποικιλίες και οι καρποί του έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ιδιαίτερα το ελληνικό ρόδι είναι σε μέγεθος πιο εύρωστο ( ποικιλία ερμιόνης ) σε χρώμα πιο έντονα κόκκινο και σε γεύση πιο ευχάριστο λόγω της γλυκύτητας των καρπών του. Τα τελευταία χρόνια στα ράφια των πολυκαταστημάτων τροφίμων, πολύ εύκολα βρίσκει κανείς μια ποικιλία απο καινοτόμα προιόντα με βάση το καρπό της ροδιάς, προιόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας και χαμηλής θερμιδικής απόδοσης, όπως το χυμό του ροδιού, το σιρόπι ακόμα και το κρασί. Στο εξωτερικό η ζήτηση ανάλογων προιόντων είναι πολύ έντονη σε σχέση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες αυτούσιων καρπών ή των προιόντων τους να εξάγωνται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς και σε ολοένα και περισσότερες χώρες.
Χωρίς να εξαιρείται η καλλιεργητική της δυνατότητα, η ροδιά έχει και μια εντελώς καλλωπιστική διάσταση. Σε νανοειδή μορφή που δεν ξεπερνά τα 60εκ και με μικρούς αλλά χαριτωμένους καρπούς που δεν τρώγονται, καλύπτει μέρη και θέσεις σε μπαλκόνια και κήπους, ακόμα και σε μικρές γλάστρες διακοσμώντας τα όμορφα με τα έντονα πορτοκαλοκόκκινα άνθη της. Η χρήση της δεν περιορίζεται, αλλά αντίθετα επεκτείνεται και στην διακόσμηση διάφορων κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως γάμοι, βαπτίσια κ.α.
Το ακτινίδιο είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο δέντρο με καταγωγή απο την Κίνα, μεγάλα στρογγυλά φύλλα και πλούσια καρποφορία από τον δεύτερο κιόλας χρόνο. Οι καρποί του περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C και συλλέγονται πάντα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Εμφανίζεται σε δύο είδη, εκείνο που χρειάζεται αναλογία 1 αρσενικό προς 6 θηλυκά για να γονιμοποιηθεί και εκείνο που δεν απαιτεί την παρουσία άλλου φυτού γονιμοποιητή για να καρποφορήσει. Έχει αρωματικά λουλούδια και για την προσπάθεια εντατικής παραγωγής του χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, με ειδική μεταλλική κατασκευή προκειμένου τα νεαρά κλαδιά του εύκολα να σταθεροποιηθούν πάνω της και να αναπτυχθούν χωρίς να σπάσουν. Η δυνατότητά του να καλλιεργηθεί βιολογικά, χωρίς ραντίσματα και άλλες βλαβερές ουσίες αποκτά εφικτές βάσεις και χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται. Η βιολογική του καλλιέργεια είναι ήδη διαδεδομένη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και αποφέρει αρκετά εισοδήματα σε εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν λόγω της μεγάλης δυνατότητας εξαγωγής του προιοντος. Αλλωστε η εξαγωγή του διευκολύνεται και λόγω εποδοτήσεων αλλά και για έναν πολύ πιο πρακτικό λόγο, την μακρά περίοδο ωρίμανσης του φρούτου, που σε σχέση με άλλα είναι η διπλάσιακαι του επιτρέπει να ταξιδέψει σε όλα τα ΄μηκη και τα πλάτη της γης. Για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη εκθέσεις για τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, όπου μπορεί κανείς να μάθει πολύ περισσοότερα πάνω στον τομέα που έχει επιλέξει να δραστηροποιηθεί, τις αγορές, τις δυνατότητες, τις νέες καλλιέργειες, τα προβλήματα και την προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα. Στα φυτώρια μας υπάρχουν όλες οι ποικιλίες των φρούτων, εντόπιες ή εισαγωγής, για καλλιέργεια ή ομορφιά σε ότι αριθμό, μέγεθος ή τιμή επιλέξει κανείς, φυσικά πάντα κατόπιν παραγγελίας.
14-12-2023
09-11-2022
Οραματιστείτε και πραγματοποιήστε τον μικρό σας παράδεισο
Χρήσιμες Συμβουλές
Το πρώτο και ουσιαστικότερο στάδιο μιας κηπουρικής εργασίας που δημιουργεί το κα...
ΠερισσότεραΠολλοί είναι οι λάτρεις των βολβών που δεν γνωρίζουν όμως πώς να τους συντηρήσουν ...
ΠερισσότεραΤο οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετω...
ΠερισσότεραΆμεση Εξυπηρέτηση
Στα Φυτώρια ΚΕΝΤΙΑ με γνώμονα πάντα την ποιότητα των προϊόντων μας, την καλή και...
ΠερισσότεραΕύρεση Σπανίων Φυτών
Με περισσότερα από 500 είδη και με ένα δίκτυο συνεργατών που έχουμε αναπτύξει σε ολόκ...
Περισσότερα