Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαώνια και βερβερίδα:o ασφαλής και σίγουρος φράχτης του εξοχικού σας

BERBERIS THUNBERGII BERBERIS THUNBERGII

 

Στα εξοχικά ή στα σπίτια που όλοι οι Έλληνες διατηρούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τα οποία επισκέπτονται αρκετές φορές το χρόνο και τα φροντίζουν ανελλειπώς, ο χώρος του κήπου ή της αυλής είναι περιορισμένος, συγκεκριμένος και λειτουργικός, καθώς, εκτός από ομορφιά, εξυπηρετεί και κάποιες βασικές ανάγκες του ανθρώπου που ζεί και εργάζεται στην εξοχή. Μια τέτοια ανάγκη είναι η οριοθέτηση και η προστασία του σημείου από ζώα, είτε αδέσποτα, είτε προερχόμενα από γειτονικό δάσος, είτε ζώα εισβολείς που καταστρέφουν το λαχανόκηπο και άλλα πολλά. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει μια κατηγορία θάμνων που εξασφαλίζουν ακριβώς την ησυχία και την ηρεμία των ιδιοκτητών και σε αυτήν περιλαμβάνονται κάποιοι που είναι πασίγνωστοι, όπως ο πυράκανθος, και κάποιοι άλλοι όχι και τόσο γνώριμοι, όπως η βερβερίδα και η μαώνια. Οι δύο τελευταίοι θάμνοι είναι μεταξύ τους συγγενικοί, ανήκουν στην ίδια οικογένεια, και εκτελούν παρόμοια εργασία:με τα αγκάθια των φύλλων τους, πυκνά και αιχμηρά, αποτρέπουν την διέλευση οποιουδήποτε ζώου σε ένα ύψος που καλύπτει μέχρι τα 1,5μ περίπου. Ειδικά η μαώνια με το κίτρινο άνθος της κατά την διάρκεια του Χειμώνα και τους μπλέ καρπούς της, είναι ένας αειθαλής θάμνος με σκούρα πράσινα σαρκώδη και γυαλιστερά φύλλα, εξαιρετικής αντοχής σε παγετούς και εκτεταμένο κρύο. Αντίθετα η ανοχή της σε ξηρές και αρκετά θερμές συνθήκες είναι πολύ περιορισμένη και ασθενής, εφόσον η υγρασία και οι δροσερές πνοές του ανέμου την αναζωογονούν απίστευτα. Αντενδείκνυται για περιοχές παραθαλάσσιες ή γλάστρες σε βεράντες και μπαλκόνια, όπου η αλμύρα ξηραίνει την ατμόσφαιρα και η πρόσβαση στο νερό είναι προβληματική. Κλαδεύεται δραστικά με σκοπό την πύκνωση των φυλλωμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ώστε να αποδειχθούν απροσπέλαστα στον οποιονδήποτε. Η λίπανση του δεν κρίνεται απαραίτητη, αν και θα ήταν προτιμώτερο να εφαρμόζεται 2-3 φορές το χρόνο για ενδυνάμωση του φυτού και θωράκιση του κατά τους χειμερινούς μήνες.

rsz_mahonia_1      rsz_mahonia_2     rsz_mahonia_3

Η βερβερίδα από την άλλη πλευρά, φυλλοβόλα και αυτή, είναι χαρακτηριστική για τα μικρά αλλά έντονα κόκκινα φυλλαράκια της, που μοιάζουν αδύναμα και αδιάφορα, όταν όμως το φυτό κλαδευτεί σε βάθος, εμφανίζουν μια πυκνότητα πρωτοφανή. Ειδικά τα κλαδέματα σε σφαιρικά σχήματα που συνηθίζονται τα τελευταία χρόνια, διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την στυλιστική αρμονία σε έναν απλό αλλά πρακτικό κήπο. Η βερβερίδα βέβαια, παρουσιάζεται ανθεκτικότερη στη ζέστη από την μαώνια και το ίδιο ανεκτική στο κρύο και τις αντίξοες συνθήκες. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώματα και νερό, παρά μόνο το καλοκαίρι, επιβιώνει όμως και περιόδους ξηρασίας, αν και ζορίζεται αρκετά. Ιδανική για βραχόκηπους και σημεία που επιβάλλουν αγκαθωτούς θάμνους που δεν ψηλώνουν και τόσο. Η λίπανση της προαιρετική 2-3 φορές το χρόνο, δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ακόμα και αν ξεχαστεί.

rsz_berberis_1       rsz_berberis_2      rsz_berberis_4_1

Πολύτιμη συμβουλή για όσους επιχειρήσουν να φυτέψουν μαώνιες και βερβερίδες στον κήπο τους, είναι πρώτον να χρησιμοποιούν πάντα γάντια και δεύτερον να τοποθετήσουν μια κουταλιά βιολογικό λίπασμα στο λάκκο φύτευσης, που στην συνέχεια θα καλυφθεί με μια στρώση χώματος και τότε να φυτευτεί το φυτό. Έτσι οι φρέσκοι θάμνοι αναπτυσσόμενοι θα αποκτήσουν δύναμη και ζωντάνια, μόλις οι ρίζες τους έρθουν σε επαφή με το γεμάτο θρεπτικά συστατικά χώμα.

Στα φυτωριά μας μπορείτε να βρείτε τους δύο αυτούς θάμνους σε πολλά μεγέθη και σε όλες τις τιμές.

Σχετικά Άρθρα